İnternetin geleceği mobil cihazlarda

İnternetin geleceği mobil cihazlarda

Akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar alanında kıran kırana bir savaş yaşanıyor. Satışlardaki patlama, Güney Koreli elektronik devi Samsung'a rekor kâr getirdi. Apple de cirosunu büyük ölçüde artırdı. Google ve Windows'un kozu ise...

Samsung, yılın üçüncü çeyreğinde yaklaşık 4 milyar 700 milyon euro kazanarak, kârını bir önceki yılın aynı dönemine göre neredeyse ikiye katlamış oldu. Piyasa araştırmacılarınıntahminlerine göre üç aylık dönemde satılan akıllı telefon sayısı 57 milyonu buluyor. Dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi olan Samsung, piyasanın yaklaşık üçte birini elinde bulunduruyor. Samsung marka akıllı telefonların büyük bölümü Google'nin işletim sistemi Android'i kullanıyor.

Samsung'un en büyük rakibi Apple de cirosunu büyük ölçüde artırdı. Şirket geçtiğimiz çeyrekte yaklaşık 27 milyon iPhone satarak, yüzde 24'lük artışla 6 milyar 300 milyon euro kâr etti.

"Bilişim sektörünün motoru"

İki şirket patent hakları nedeniyle aylardır hukuk savaşı veriyor. Bilgisayar dergisi c't'nin mobil medya uzmanı Achim Barczok, normal cep telefonu ve kişisel bilgisayarlarda satış rakamları gerilerken akıllı telefon piyasasının, bilişim sektörünün en önemli motoru haline geldiğini, bu nedenle bu alandaki rekabetin kızıştığını belirtiyor:

"Öncelikle, pahalı akıllı telefonlarda kâr marjı, kişisel bilgisayarlardakinden çok daha yüksek. Apple, Samsung gibi üreticiler muazzam kâr yapıyor. Dolayısıyla çok kârlı bir piyasa. Diğer yandan piyasa çok dinamik. 5-6 yıl ya da üç yıl önce piyasada öncü konumdaki markalara baktığımızda çok şeyin değiştiğini görüyoruz. Teknoloji de hızla değişiyor. Küçük bir üretici de piyasaya girebiliyor, herkes boy göstermeye çalışıyor. Bilişim sektöründe rekabetin çetin olduğu bir alan."

Google'ın Android kozu

Pek çok uzman, internet kullanımında geleceğin akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar gibi mobil araçlarda olduğu konusunda hemfikir. Arama motoru Google gibi şirketler bu nedenle şimdiden pastadan mümkün olduğunca büyük bir pay kopartma yarışında. Google, kendi Android işletim sistemiyle akıllı telefon piyasasını ele geçirmiş durumda. Alman Bilişim Teknolojileri Birliği Bitkom'un verilerine göre Almanya'daki akıllı telefonların yüzde 40'ı Android ile işliyor. Bitkom'dan Tobias Arns, Google'nin bundan büyük kâr ettiğine dikkat çekiyor:

"Android telefonunu tam kapasite kullanmak isteyen herkesin bir Google hesabı açması gerekiyor. Google hangi marka olursa olsun, Android sistemiyle işleyen her akıllı telefon sayesinde, muhtemelen diğer Google hizmetlerini de kullanacak olan yeni bir müşteri kazanmış oluyor. Kullanıcılar, arama fonksiyonunun yanında e-posta, harita, değerlendirme platformları, ABD'de otel ve uçuş rezervasyon platformu gibi Google hizmetlerini de kullanıyor. Google, internette her alanı kapsayan bir hizmet sunucu konumuna yükselmek, bir nevi Google kâinatı yaratmak istiyor. Kayıtlı kullanıcı sayısı arttıkça, Google'nin ana gelir kaynağı olan reklam platformu da daha iyi işliyor."

Google artık kendi cihazlarını üretmeye de başladı. Şirket, 2011 yılında kötü durumdaki cep telefonu üreticisi Motorola'yı satın almıştı.

Microsoft, Windows 8'e bel bağladı

Yazılım devi Microsoft ise akıllı telefon ve tablet bilgisayar trendine oldukça uzak kaldı. Şu an akıllı telefonların sadece yüzde 7'si Microsoft işletim sistemiyle çalışıyor. Şirket bu durumu değiştirmek için yeni işletim sistemi Windows 8'e bel bağlıyor. Şirket için Windows 8, kişisel bilgisayarlar alanında piyasa liderliğini getiren Windows'un ardından 17 yıldır piyasaya sürülen en önemli ürün.

Üreticiler arasında amansız rekabet sürerken piyasa alanı da genişliyor. Öncelikle sanayi ülkelerinde önemli rol oynayan akıllı telefonlar, gelişmekte olan ülkelerde de giderek daha fazla rağbet görüyor. Bilgisayar dergisi c't'den Achim Barczok, gelişmekte olan ülkelerde uygun fiyatlı akıllı telefonların pek çok kişi için internete ilk erişim olanağı sağladığına ve dizüstü bilgisayar almaya parası yetmeyenler için alternatif oluşturduğuna dikkat çekti.


WEB & TEKNOLOJİ HABERLERİ
Hangi E-Ticaret Altyapısını/ Yazılımını Seçmelisiniz ?
E-postanızın spam olmaması için öneriler
Wordpress Site içi & Site Dışı Optimizasyon
Arama motorlarin‘da 1 Sayfadasınız
Büyümenin anahtarı Windows 8 olacak
Üçüncü çeyrekte Android, iOS’un 5 katına ulaştı
Apple‘ın bazı patentleri iptal edildi
Windows Phone 8 ve Getirdikleri
Windows ve Getirdikleri
İnternetin geleceği mobil cihazlarda
YukariCik