Merakla beklenen Windows Phone 8 işletim sistemi ve farklı firmaların Türkiye piyasasında satışa çıkaracağı cihaz modelleri duyuruldu. Peki bu gelecek yada mevcut uygulama geliştiricilerini yada cihaz kullanıcılarını nasıl etkileyecek?
Windows Phone 7’nin aksine, Türkçe dil desteğine sahip Windows Phone 8 yüklü cihazlar ile günlük hayatta çok sık karşılaşıyor olacağız. Cihaz üzerinde çalışacak yerel-yabancı, ücretli-ücretsiz uygulamaları indirebileceğiniz Windows Phone Store adındaki çevrimiçi uygulama pazarı ve bu pazarda uygulama yayınlamak için kullanılan DevCenter adındaki uygulama geliştiricilere yönelik uygulama gönderim sitesi ise çok kısa bir süre önce Türkiye’ye açıldı. Tüm bu altyapı dünya ile aynı anda Türkiye’de de satışa çıkacak olan Türkçe dil destekli Windows Phone 8 cihazları için bir hazırlık niteliğinde.
Mevcut uygulama geliştiriciler, henüz cihaz çok yaygın değil iken edindikleri tecrübe ile Windows Phone 8 için oldukça donanımlı ve hazır haldeler. Geliştirecekleri uygulamalar ile yerel uygulama pazarındaki ilklerden olma şansına, küresel yada yerelde binlerce insana erişim fırsatına sahipler. Örneğin üniversite öğrencilerimizden Muhammed Sefa Yılmaz’ın geliştirdiği uygulama daha şimdiden 100 bin’in üzerinden kullanıcı tarafından indirildi. Yine bağımsız yazılım geliştiriciler geliştirdikleri uygulamalar ile küresel pazarda şimdiden para kazanmaya başladılar. Microsoft Türkiye olarak bu sürecin en hızlı şekilde ilerlemesi için elimizden geleni yaparken, uygulama geliştiriciler için bir çok imkanda sunmaktayız. Bunlardan bazılar:
AçıkAkademi
Infokit
WP Uygulama Geliştirme Klavuzu
Windows Phone’un yeni sürümü Windows 8’in kalbindeki teknoloji temel alınarak tasarlandı. Bu sayede Windows Phone ve “büyük kardeşi” ortak ağ, güvenlik, media ve tarayıcı sistemlerini paylaşıyor. Bu aynı zamanda daha iyi performans ve daha fazla özellik, aynı zamanda uygulama geliştiriciler için yeni olanaklar ve donanım üreticiler için daha hızlı ürün geliştirme olanakları demek.
Windows Phone 8’in özelliklerinden bazıları:
Çok çekirdekli işlemci desteği: Windows Phone tek çekirdekli işlemcilerde bile çok akıcı bir deneyim sağlıyor. Ancak yeni sürümü ile birlikte birden çok işlemci destekleyerek, sınırları donanım üreticilerinin hayallerine bırakıyor.
Daha büyük ve net ekranlar: Windows Phone 8 yeni çözünürlük destekleri ile geliyor. Bazıları 1280×768 ve 1280×720, bu sayede inanılmaz 720p HD Windows Phone’lar göreceğiz.
Daha esnek depolama olanakları: Windows Phone 8 MicroSD kart destekliyor, yani sevdiğiniz müzikleri resimleri yada sizin için önemli bilgileri hem telefonunuza hemde bilgisayarınıza kolayca aktarabileceksiniz.
NFC kablosuz paylaşma: NFC telefonların kısa mesafede kablosuz veri paylaşımına olanak sağlıyor. Örneğin telefonunuzu başka bir NFC özellikli aygıta dokundurarak resimlerinizi, Office dokümanlarınızı yada kişilerinizi paylaşmanıza olanak sağlıyor.
Internet Explorer 10: Windows Phone 8, Windows 8’deki Internet Explorer motorunun benzer özelliklerini içeriyor. IE10 daha hızlı ve güvenli, SmartScreen Filter gibi tehlikeli siteleri engelleyen gelişmiş anti-phishing özellikleri bulunuyor.
Cüzdan: Windows Phone 8’in yeni dijital cüzdan özelliği banka kartı, kredi kartı, kupon ve önemli bilgileri cihazda saklayabilmenizi sağlıyor. Ek olarak, destekleyen operatörlerin sağlayacağı SimCard ile birlikte kullanıldığında, desteklenen yerlerde telefonunuz ile sadece dokundurarak ödeme yapabilmenizi sağlıyor.
Daha iyi haritalar ve yol tarifi deneyimi: Nokia ile olan işbirliği sayesinde bir çok ülkede daha detaylı haritalar ve dönüşleri dahi söyleyen uygulamalar yazılabilecek. Ayrıca internet bağlantısı olmadığında kullanmak üzere bu haritalar telefona kaydedilebilecek.
Daha gelişmiş oyun ve uygulamalar: Windows Phone 8, Windows 8 ile aynı platformu paylaşacağından, yeni bir çok uygulama ve oyun görme fırsatı bulacağız.
Windows Phone 7.8: Windows Phone 8’e yükseltilemeyen mevcut cihazlar için Windows Phone 7.8 sürümü çıkıyor. Yeni kullanıcı arayüzünü deneyimleyebileceğiniz bu sürüm cihazlara güncelleme olarak gelecek.
Windows Phone 8’in yazılım geliştiricilere sunduğu imkanlardan bazıları:
Yerel kod desteği: Artık C/C++ dil desteği ile birden fazla platform için uygulama yazmak mümkün. Bu aynı zamanda Windows Phone 8 ile DirectX uygulamaları geliştirmek, Havok, Autodesk Scaleform, Audiokinetic Wwise ve Firelight FMOD gibi popular oyun ara yazılım katmanlarını kullanabilmek anlamına geliyor.
Uygulama içi satın alma: Windows Phone 8 ile birlikte yazılım geliştiriciler uygulamalarının içinden dijital ürün satışı yabilecekler.
Entegre internet üzeri ses araması: Windows Phone 8’de geliştiriciler, halihazırda bulunan arama fonksiyonuna entegre VoIP uygulamaları geliştirebilecekler. Böylece internet üzerinden gelen aramalarda normal aramalar gibi aynı arayüzü kullanarak cevaplanabilecek.
Çoklu Görev iyileştirmeleri: Windows Phone 8 aynı anda birden fazla uygulama çalıştırmanıza izin veriyor.
İş yerinde Windows Phone 8
Windows Phone 8 ile beraber şirketlerin ve bilgi işlem birimlerinin isteklerini karşılayabilecek yenilikler de geliyor. Bunlardan bazıları:
Cihaz şifreleme: Dökümanlardan şifrelere kadar herşeyi güvende tutmak için, Windows Phone 8 bütün cihazı şifreleyebilen gömülü bir teknoloji ile birlikte geliyor. Buna işletim sistemi ve veri dosyaları da dahil.
Daha iyi güvenlik: Windows Phone 8 UEFI güvenli cihaz açılış protokolünü destekliyor ve gelişmiş uygulama paketleme sayesinde cihaz virüslerden daha iyi korunuyor.
Uzaktan yönetim: Windows Phone 8 ile birlikte, bilgi işlem birimleri uygulamaları ve telefonları şu anda Windows için kullandıkları araçlara benzer araçlarla uzaktan yönetebilecekler.
Özel firma mağazası ve uygulamaları: Firmalar kendi oluşturdukları özel “Hub” sayesinde çalışanlara özel uygulamaları ve kritik iş bilgilerini, sadece çalışanlarına ulaştırabilecekler.